[linux-audio-user] Terratec PHASE 28

Petar Nedyalkov bu at orbitel.bg
Fri Nov 11 08:11:16 EST 2005


On Friday 11 November 2005 14:51, Petar Nedyalkov wrote:
> On Thursday 10 November 2005 16:58, conrad berhörster wrote:
> > High Petar,
> > you should update to ALSA 1.0.10. that helped me.
> > can you record with your card?
> > you can send me the complete amixer output offlist , if you want to.
>
> Hello Conrad,
>
> I tried installing alsa-drivers-1.0.10rc3 but after I ran alsaconf - a lot
> of the kernel modules could not be loaded because of "unknown symbol"
> errors.

Well,

After rebooting, all kernel modules were loaded successfully, but in the mixer 
I still see che Center and LFE channels as MONO.

How did you manage to install 1.0.10 with four STEREO channels in the mixer?

>
> I'm running Fedora Core 3.
>
> I configured the package without any limitations - pure ./configure; make;
> make install
>
> After running alsaconf I get:
> ---------------------
> Loading driver...
> Starting sound driver: snd-ice1724 FATAL: Error inserting snd_pcm
> (/lib/modules/2.6.11-1.35_FC3/kernel/sound/acore/snd-pcm.ko): Unknown
> symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
> WARNING: Error running install command for snd_pcm
> WARNING: Error inserting snd_ak4114
> (/lib/modules/2.6.11-1.35_FC3/kernel/sound/i2c/other/snd-ak4114.ko):
> Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
> WARNING: Error inserting snd_ac97_codec
> (/lib/modules/2.6.11-1.35_FC3/kernel/sound/pci/ac97/snd-ac97-codec.ko):
> Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
> FATAL: Error inserting snd_ice1724
> (/lib/modules/2.6.11-1.35_FC3/kernel/sound/pci/ice1712/snd-ice1724.ko):
> Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
> done
> ---------------------
>
> And in `dmesg` I have:
> ---------------------
> snd_pcm: disagrees about version of symbol snd_malloc_pages
> snd_pcm: Unknown symbol snd_malloc_pages
> snd_ak4114: Unknown symbol snd_pcm_stop
> snd_ac97_codec: Unknown symbol snd_interval_refine
> snd_ac97_codec: Unknown symbol snd_pcm_hw_rule_add
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_ac97_write_cache
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_new
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_lib_preallocate_pages_for_all
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_ac97_mixer
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_ak4114_create
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_ac97_bus
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_set_sync
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_lib_malloc_pages
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_lib_ioctl
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_lib_free_pages
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_set_ops
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_hw_constraint_list
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_hw_constraint_msbits
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_period_elapsed
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_pcm_hw_constraint_step
> snd_ice1724: Unknown symbol snd_ac97_read
> ---------------------
>
> Have you met this case? I even uninstalled 1.0.10rc3 and moved back to
> alsa-drivers 1.0.9 and it still had the same errors.
>
> You can find the amixer output from my working ALSA 1.0.9 installation as
> an attachment. Any ideas are appreciated.
>
> > sizu c~
> >
> > Am Donnerstag 10 November 2005 14:29 schrieb Petar Nedyalkov:
> > > Hello list,
> > >
> > > I've successfully installed ALSA on my server, having two Terratec
> > > PHASE 28 cards. The problem is that from all 8 sound outs, the mixer
> > > recognises as stereo pairs only four.
> > >
> > > The `amixer -c 0` output is as follows:
> > >
> > > Simple mixer control 'Master',0
> > >   Capabilities: pvolume pswitch
> > >   Playback channels: Front Left - Front Right
> > >   Limits: Playback 0 - 255
> > >   Front Left: Playback 255 [100%] [on]
> > >   Front Right: Playback 255 [100%] [on]
> > > Simple mixer control 'PCM',0
> > >   Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
> > >   Playback channels: Mono
> > >   Limits: Playback 0 - 128
> > >   Mono: Playback 128 [100%] [on]
> > > Simple mixer control 'Front',0
> > >   Capabilities: pvolume pswitch
> > >   Playback channels: Front Left - Front Right
> > >   Limits: Playback 0 - 127
> > >   Front Left: Playback 127 [100%] [on]
> > >   Front Right: Playback 127 [100%] [on]
> > > Simple mixer control 'Center',0
> > >   Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
> > >   Playback channels: Mono
> > >   Limits: Playback 0 - 127
> > >   Mono: Playback 127 [100%] [on]
> > > Simple mixer control 'LFE',0
> > >   Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
> > >   Playback channels: Mono
> > >   Limits: Playback 0 - 127
> > >   Mono: Playback 127 [100%] [on]
> > > Simple mixer control 'Side',0
> > >   Capabilities: pvolume pswitch
> > >   Playback channels: Front Left - Front Right
> > >   Limits: Playback 0 - 127
> > >   Front Left: Playback 127 [100%] [on]
> > >   Front Right: Playback 127 [100%] [on]
> > >
> > > As you can see, the mixer controls Side and Front are stereo (i.e. have
> > > two channels), but the mixer controls Center and LFE are mono.
> > >
> > > The same goes to my second Terratec PHASE 28 card.
> > >
> > > Unfortunately, I had installed the same versions of ALSA and the
> > > channels were OK. But after I reinstalled my server - the Center and
> > > LFE stereo channels became mono.
> > >
> > > I'm using ALSA drivers 1.0.9, ALSA utils 1.0.9 and ALSA lib 1.0.9.
> > >
> > > Has anyone solved this problem? I need 4 stereo channels but not 2
> > > stereo and 2 mono.

-- 

Cyberly yours,
Petar Nedyalkov
Devoted Orbitel Fan :-)

PGP ID: 7AE45436
PGP Public Key: http://bu.orbitel.bg/pgp/bu.asc
PGP Fingerprint: 7923 8D52 B145 02E8 6F63 8BDA 2D3F 7C0B 7AE4 5436
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: not available
Type: application/pgp-signature
Size: 189 bytes
Desc: not available
Url : http://music.columbia.edu/pipermail/linux-audio-user/attachments/20051111/744714ae/attachment.bin


More information about the linux-audio-user mailing list